Islamofobia dhe terrorizmi i së djathtës ekstreme

0

Islamofobia dhe terrorizmi i së djathtës ekstreme

Islamofobia, ose frika e sëmur nga Islami dhe Myslimanët, është bërë një fenomen i shquar në shoqëritë evropiane të shkaktuara nga partitë e krahut të djathtë dhe grupet e ekstremit të djathtë, të cilat kanë rritur ndjeshëm influencën e tyre kohët e fundit dhe kështu kanë drejtuar shumë nga akuzat e formuara dhe të përgatitura kundër myslimanëve dhe në mënyrë të vazhdueshme, pasi platformat e mediave sikur i ngarkojnë myslimanët ose të vënë në qaf të tyre, derisa hetimi të rezultojë ndaj aktorit të vërtetë, nëse një nga ekstremistët që i përkasin Islamit, fillon të trumbetojënë mediat për të konfirmuar pritjet e tyre dhe duke paralajmëruar për Islamin dhe Myslimanët dhe duke diskutuar në emisionet e të folurit dhe të tjerëve, edhe pse aktori nuk është myslimanë, incidenti trajtohet në një mënyrë që sugjeron se është e jashtëzakonshme dhe se është e zakonshme që myslimanët të bëjnë incidente të tilla.

Përveç akuzave për ekstremizëm, ka akuza të tjera që janë të gatshme dhe të drejtuara kundër myslimanëve, si përçmimi për gratë, shtypja dhe veshja me forcë e shamive, ose myslimanët nuk i pranojnë konceptet e pluralizmit dhe demokracisë në shoqëritë perëndimore dhe në  akuza që prekin shumë publikun dhe i bëjnë ata të shikojnë Myslimanët me frikë, e cila nga ana e vet shpie në fenomenin në rritje të islamofobisë.

Termi i „djathtë“ në përgjithësi është një trend politik në çdo vend që kërkon mbajtjen dhe respektimin e zakoneve dhe traditave të shoqërisë dhe kulturës publike. Origjina e termit është për shkak të uljes së parlamentarëve francez pro-mbretëror dhe pro-aristokratikë gjatë Revolucionit francez të djathtë. Përfaqësuesit e kësaj tendence  i ekzagjerojnë traditat e tyre ose kërkojnë përjashtimin e të tjerëve ose mbajnë armë në drejtimin e tyre, ata quhen të djathtë ekstrem.

Në vitet e fundit, grupet e krahut të djathtë dhe të ekstremit të djathtë në Evropë kanë sulmuar Islamin dhe Myslimanët dhe kanë kërkuar që asnjë refugjatë myslimanë të mos pranohet në territorin evropian me arsyetimin se ata do të ndryshojnë zakonet dhe traditat autentike evropiane dhe se mësimet e Islamit nuk janë në përputhje me traditat e shoqërive evropiane. E vërtet se kjo ka një ndikim të madh në publik, kështu që disa raporte tregojnë se një numër i madh i popullit gjerman e ndiejnë kërcënimin dhe frikën nga Islami dhe  myslimanët dhe për shkak të kësaj ndjenje frike dhe kërcënimi, ata i sulmojnë fizikisht myslimanët. Xhamitë e myslimanëve janë nënshtruar ndaj disa përpjekjeve për ti djegur, ose njollosjen e mureve me dizajne raciste ofenduese ndaj myslimanëve, autoritetet gjermane regjistruan më shumë se një mijë sulme ndaj myslimanëve dhe xhamive vitin e kaluar 2017.

Rritja e fenomenit të islamofobisë ka bërë që disa shkrimtarë gjermanë t’i krahasojnë ato me fenomenin e antisemitizmit, i cili arriti kulmin kur shumë hebrenj u dogjën në Gjermani gjatë epokës naziste. Kjo ngre pyetjen nëse myslimanët në të ardhmen mund të bëhen hebrenj të rinj të shoqërive evropiane. Historiani gjerman Wolfgang Bainz thotë: „Historia tregon se hebrenjtë janë demonizuar në mënyrë të ngjashme me atë që po ndodh me myslimanët sot. Dallimi është se koncepti i përdorur me hebrenjtë ishte koncepti i racës Koncepti i përdorur me myslimanët është koncepti e kulturës.

Dihet se nazizmi  pothuajse ka përfunduar në Gjermani, por ekzistenca e islamofobisë dhe mbështetja e saj nga grupet ekstreme të djathta është një kërcënim serioz për myslimanët dhe shoqërinë gjermane, e cila mburret me të drejtë në diversitetin botëror dhe pranimin e tjetrit. Mediat dhe disa zyrtarë të autoriteteve gjermane po e trajtojnë ekstremizmin e Islamit në një mënyrë ndryshe nga mënyra se si trajtohet ekstremizmi i djathtë, duke pranuar rrezikun e të dyve.

Këtu i referohemi imazheve më të shquara të ekstremizmit të krahut të djathtë në Gjermani dhe fillojmë me atë që është botuar në raportet e fundit të shtypit nën emrin e listave të  „armiqve“  të përgatitura nga e djathta ekstreme, duke përfshirë emrat e afro 35 mijë njerëzve nga rivalët e tyre politikë, të cilët duhet të vriten kur është e nevojshme. Nga 25,000 njerëz, në lista u vendosën  shtëpitë dhe numrat e telefonit, gjë që nënkuptonte se nuk ishte një shaka, por shumë e rrezikshme. Kjo është shumë shqetësuese, sepse aq shumë në listë janë viktima të shumë luftërave.

Në vitet e fundit, një nga qelizat naziste vrau nëntë biznesmenë me origjinë turke, një burrë grek dhe një polic gjerman. Ata gjithashtu kryen dy sulme shpërthyese, por kujdesi i autoriteteve dhe mediave ishte për tu çuditur sa që përgjegjësi për politikë të brendshme i lëvizjes së majtë në Gjermani „Peter Ritter“ ka kritikuar atë që ai e quajti heshtjen e Ministrisë së Brendshme për çështjen e listave të armiqve , dhe kërkoi nga Ministria e Brendshme për sqarime të mëtejshme.

Në të vërtetë, terrorizmi i së djathtës ekstreme nuk është më pak e rrezikshme se terrori i ekstremistëve të lidhur me Islamin. Mund të jetë edhe më e rrezikshme. Siç është rasti, lloji tjetër duhet të trajtohet në mënyrë të vendosur. Sa i përket fenomenit të islamofobisë, ne duhet, në këtë nivel, të zhvillojmë zgjidhje efektive që kufizojnë përhapjen e tyre, në mënyrë që të mos zhvillohet në ngjarje më negative që vendet evropiane nuk mund ta përballojnë.

Burimi: Alazhar Observer – مرصد الأزهر
Al-Azhar Observatory for Combating Extremism

Artikulli paraprakAtributet (cilësitë ) e krimeve të ISIS-it
Artikulli tjetërMetodat e organizatave terroriste në operacione terroriste dhe ushtarake
zuhdi_hoxha
Zuhdi Bedri Hajzeri eshte i lindur ne vitin 1984. Pas shkollimit ne Madresen Alauddin ne Prishtine ka perfunduar - Universiteti Al Ez’her në Kajro Egjipt, dega Komentim i Kur’anit. - Në përfundim Master Komentim i Kur’anit në “Universiteti Amerikan i Hapur” Kajro. - Ndjek mësimet Master Shkenca të Sigurisë Universiteti FAMA. - Imam nga viti 2010 në Xhaminë “TAHTALI” në Pejë. - Redaktor në Portalin “ FolTash” kundër ekstremizmit dhe radikalizmit nga viti 2015. - Anëtar i Asociacionit Botëror i të Diplomuarve në Universitetin e Al Ez’herit në Kajro. - Anëtar i Qendrës Evropiane për Studime të Anti Terrorizmit dhe Inteligjencës Gjermani&Holandë. - Anëtar i Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës . - Anëtar i UGA ( Uniteti Global Alban). - Çmimin ndërkombëtar “ Misionar Ndërkombëtar i Paqes” nga Misioni Diplomatik për Paqe dhe Prosperitet, Guvernator Dr.Shefki Hysa (akredituar nga UN, EU, USA, NATO), Akademia Universale e Paqes në Botë nga Kombet Bashkuara Dr. Madhu Krishan President i Universitetit të Kombeve të Bashkuara për Paqen Globale dhe Misioni Diplomatik Amerikan për Paqen Botërore. - Certifikuar në trajnimin me temë: “Siguri Kombëtare “ nga Europe Training Institute ( Drejtor Ekzekutiv Ermal Jauri) dhe Shoqata George C. Marshall Center, Shqiperi ( Kol.Dr. Dritan Demiraj).