A është ekstremizmi prodhim islam?

0

A është ekstremizmi prodhim islam?

Shumë njerëz duan thjesht të thonë se Islami është një fe terroriste, vetëm për shkak se një grup myslimanësh kanë kryer një akt terrorist këtu ose atje, gjë që është në fakt një gabim i madh; është e mjaftueshme të përmendim vetëm – dhe larg nga çdo pelegrinazh – që këta ekstremistë myslimanë përfaqësojnë shumë pak nga popullsia myslimane anembanë botës, e cila tejkalon një të gjashtën e popullsisë së botës. Ky gabim është edhe më i rëndë nëse lëshohet nga figura politike apo intelektualë ndërkombëtarë, sepse në këtë rast është e pamundur të pranohen fjalë turpi për logjikën dhe neutralitetin.

Ndërsa lexojmë lajmin për ekstremizmin në botë, kur shohim dy histori ekstremizmi: një në Britani dhe një tjetër në Australi. Historia e Australisë u titullua „Grupet Militante dhe Shpërndarja e Urrejtjes dhe Ndarja në Australi“. Daily Mail njoftoi se një nga ekspertët e anti-ekstremizmit të vendit tha se kishte një grup ekstremistësh radikalë myslimanë në Australi dhe retorika e urrejtjes nga këto grupe. Militanti ka fuqinë për të ndikuar te një numër i të rinjve të pakënaqur dhe për t’i kthyer ata në ekstremistë.

Lajm i dytë ishte “ Lëvizja Ku Klux Klan”  “Extremizmi në rrugët britanike“ dhe gjithashtu botuar nga The Daily Mail. Ku Klux Klan është një lëvizje ekstreme e djathtë që beson në epërsinë e bardhë, antisemitizmin dhe racizmin, dhe fillimisht u shfaq në Shtetet e Bashkuara. Sipas raportit, fotografitë e një numri individësh të veshur si Ku Klux Klan u shfaqën për herë të parë në rrugët britanike, duke mbajtur kryqe të mëdha përpara Qendrës Islame lokale në një rrugë në qytetin e New Tawn urdz.

Gjatë kërkimit të identitetit të autorëve, u zbulua prania e ekstremistit të krahut të djathtë Toni Martin, i cili u zgjodh kohët e fundit udhëheqës i Partisë raciste të Frontit Kombëtar. Martin dhe e dashura e tij angleze thanë se takuan pjesën tjetër të lëvizjes në një bar natën vonë, dhe pastaj kryen disa nga lëvizjet para Qendrës Islamike.

Kjo përkon me faqen e lajmeve të BBC duke theksuar kërcënimin në rritje të së djathtës ekstreme, duke treguar dështimin e katër skemave vitin e kaluar.

Atëherë ne nuk mund ta kufizojmë konceptin e ekstremizmit vetëm për myslimanët dhe të hedhim një sy të verbër ndaj ekstremizmit të kryer nga jo-myslimanët. Ndoshta kjo pikëpamje selektive ka bërë LAWANDCRIME të publikojë një artikull të titulluar „Ekstremistët e krahut të djathtë duhet të trajtohen si ISIS“. Shumë ekspertë të zbatimit të ligjit kërkojnë që tendencat e ndryshme ekstreme të krahut të djathtë dhe format e ndryshme të supremacisë së bardhë – të drejtën ekstreme, nacionalistët e bardhë dhe neonazistët të trajtohen sikur ISIS-i.

Ajo që ne shohim në botën tonë sot është drejtësia dhe mesatarja. Kjo mund të çlirojë çdo tension ose problem. Barazimi në mes kriminelëve, trajtimi i çdo krimi – pavarësisht nga kombësia e tij apo ndonjë përshkrim tjetër që nuk lidhet me krimin – Hapësira në të cilën agjendat speciale nuk luajnë sukses. Edhe në nivel ndërkombëtar, marrëdhëniet neutrale ndërkombëtare për çështjet kryesore të shqetësimit global, mund të çlirojnë një devijim të rëndësishëm nga forcat ekstremiste në tërheqjen e të rinjve në ekstremizëm. Zgjidhja nuk është nëse thuhet se Islami vshtë një religjion ekstremist, sepse kjo është qartë varrosje e kokave në rërë, apo që kryen masakrat kundër popullsisë myslimane Rohingya? A janë autorët e terrorizmit këtu myslimanët? Përgjigja është jo, por më e keqja është se myslimanët këtu janë viktima …

Burimi: Alazhar Observer – مرصد الأزهر
Al-Azhar Observatory for Combating Extremism

Artikulli paraprakStrategjia e grupeve ekstremiste kundër fëmijëve
Artikulli tjetërMashtrimi i madh 01
zuhdi_hoxha
Zuhdi Bedri Hajzeri eshte i lindur ne vitin 1984. Pas shkollimit ne Madresen Alauddin ne Prishtine ka perfunduar - Universiteti Al Ez’her në Kajro Egjipt, dega Komentim i Kur’anit. - Në përfundim Master Komentim i Kur’anit në “Universiteti Amerikan i Hapur” Kajro. - Ndjek mësimet Master Shkenca të Sigurisë Universiteti FAMA. - Imam nga viti 2010 në Xhaminë “TAHTALI” në Pejë. - Redaktor në Portalin “ FolTash” kundër ekstremizmit dhe radikalizmit nga viti 2015. - Anëtar i Asociacionit Botëror i të Diplomuarve në Universitetin e Al Ez’herit në Kajro. - Anëtar i Qendrës Evropiane për Studime të Anti Terrorizmit dhe Inteligjencës Gjermani&Holandë. - Anëtar i Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës . - Anëtar i UGA ( Uniteti Global Alban). - Çmimin ndërkombëtar “ Misionar Ndërkombëtar i Paqes” nga Misioni Diplomatik për Paqe dhe Prosperitet, Guvernator Dr.Shefki Hysa (akredituar nga UN, EU, USA, NATO), Akademia Universale e Paqes në Botë nga Kombet Bashkuara Dr. Madhu Krishan President i Universitetit të Kombeve të Bashkuara për Paqen Globale dhe Misioni Diplomatik Amerikan për Paqen Botërore. - Certifikuar në trajnimin me temë: “Siguri Kombëtare “ nga Europe Training Institute ( Drejtor Ekzekutiv Ermal Jauri) dhe Shoqata George C. Marshall Center, Shqiperi ( Kol.Dr. Dritan Demiraj).