Akademia për Rehabilitimin dhe Trajnimin e Imamëve

0

Akademia Al Az’har për Rehabilitimin dhe Trajnimin e Imamëve.

Akademia Al-Azhar për Rehabilitimin dhe Trajnimin e Imamëve, Predikuesve, Dijetarëve dhe Sekretarëve të Fatwave ka filluar punën nga Janari 2019, pas përfundimit të përgatitjes së ambienteve të Akademisë dhe përgatitjes së kurrikulave për rehabilitimin dhe trajnimin e imamëve, pas vendimit nga Shejh e Al-Az’har Al-Sharif.

Imami i Madh Dr. Ahmed al Tajjib sheiku i Al Az’har, nxori një vendim për të themeluar „Akademinë Al-Azhar për rehabilitimin dhe trajnimin e imamëve, predikuesve, studiuesve dhe sekretarëve të fetfave“ me selinë e saj në Kajro me shtatë tetor vitin e kaluar.

Dr. Abdulmaksoud Al Basha një profesor i historisë dhe qytetërimit në Universitetin Al-Azhar, tha se projekti i Akademisë së Predikuesve, i themeluar nga Imami i Madh Dr. Ahmed Al-Tajjib, sheiku i Al-Az’har, Kryetar i Këshillit të Dijetarëve myslimanë, konsiderohet më shumë se e mrekullueshme, dhe Al-Az’har siç kemi qenë gjithmonë pionierë të inovacionit të jurisprudencës, intelektuale, kulturore dhe fetare në përgjithësi.

Ai shtoi  se që nga fillimi Al-Azhar ishte pionier i inovacionit dhe ecjes me jetën dhe evolucionin e jetës, dijetarët e Al Az’har nuk u ndalën së sdujuari dhe jo vetëm të një drejtimi të veçantë. Ata studiojnë dhe mësojnë të gjitha shkollat ​​sunite, sektet shiite dhe Ibadi. Madje Al Az’har jap edhe tituj shkencor në këto drejtime e nuk është radikal në vetëm një drejtim por është mesatar, i cili merr nga çdo doktrinë që mësohet, dhe mësohet të hapë rrugën për masat e muslimanëve për të ngritur mendimin dhe kulturën dhe për të ngritur në jurisprudencën e fesë në krye.

Ai theksoi se ky hap i rëndësishëm hapja e Akademisë është plotësisht në përputhje me mendimin e Al-Az’har Al-Sharif dhe shkencëtarëve dhe mendimtarëve të saj, pasi kjo akademi konsiderohet si një studim gjithëpërfshirës, si në jurisprudencë dhe të gjitha llojet dhe gjuhën arabe dhe në dialektet e tyre dhe Kur’ani i Shenjtë, si dhe shkencën e monoteizmit, logjikës, filozofisë dhe shkencave të tjera. Kjo e bën predikuesin vazhdimisht të informuar me mendimin bashkëkohor dhe nevojat e shoqërive myslimane.

Drejtor i kësaj Akademia është emëruar Prof.Dr. Abdulmunim Fuad ndërsa Zv. Drejtor është emëruar Prof.Dr. Rebia Xhumuatu El Gafiir.

Vlenë të ceket se mbi 60 shtete të ndryshme kanë nënshkruar marrëveshje me këtë Akademi.

Artikulli paraprakVrasja në emër të fesë është në ligjet e terroristëve
Artikulli tjetërMacron: Imamët tonë të trajnohen në Al Az’har për të siguruar stabilitet dhe shtetësi.
Zuhdi Bedri Hajzeri eshte i lindur ne vitin 1984. Pas shkollimit ne Madresen Alauddin ne Prishtine ka perfunduar - Universiteti Al Ez’her në Kajro Egjipt, dega Komentim i Kur’anit. - Në përfundim Master Komentim i Kur’anit në “Universiteti Amerikan i Hapur” Kajro. - Ndjek mësimet Master Shkenca të Sigurisë Universiteti FAMA. - Imam nga viti 2010 në Xhaminë “TAHTALI” në Pejë. - Redaktor në Portalin “ FolTash” kundër ekstremizmit dhe radikalizmit nga viti 2015. - Anëtar i Asociacionit Botëror i të Diplomuarve në Universitetin e Al Ez’herit në Kajro. - Anëtar i Qendrës Evropiane për Studime të Anti Terrorizmit dhe Inteligjencës Gjermani&Holandë. - Anëtar i Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës . - Anëtar i UGA ( Uniteti Global Alban). - Çmimin ndërkombëtar “ Misionar Ndërkombëtar i Paqes” nga Misioni Diplomatik për Paqe dhe Prosperitet, Guvernator Dr.Shefki Hysa (akredituar nga UN, EU, USA, NATO), Akademia Universale e Paqes në Botë nga Kombet Bashkuara Dr. Madhu Krishan President i Universitetit të Kombeve të Bashkuara për Paqen Globale dhe Misioni Diplomatik Amerikan për Paqen Botërore. - Certifikuar në trajnimin me temë: “Siguri Kombëtare “ nga Europe Training Institute ( Drejtor Ekzekutiv Ermal Jauri) dhe Shoqata George C. Marshall Center, Shqiperi ( Kol.Dr. Dritan Demiraj).